X
GO

Ann Brånn debuterar!

Ann Brånn debuterar!

Tidigare Åsa-deltagaren Ann Brånn debuterar nu med sin bok När Skräddarn kom till byn


Författaren skriver så här:

Jaha, så ser den ut, framsidan på den bok jag  har skrivit. Det är en dröm som gått i uppfyllelse. Att göra en bok om pappa, det har jag haft i tankarna i flera år. Jag har  hans brev, egenhändigt skrivna med bläck och stålpenna. Och hans dagbok, hur han gjorde dagsverken för 5 kr. på Inghjärtan, köpte mjölk etc. Och hans bok där han skrev måtten på kostymen han skulle sy till bl.a. August på Kasen. Måttbandet och kritan finns kvar. Konstigt efter alla flyttningar jag varit med om under alla år. Nu kan jag slappna av, nu har jag gjort mitt livsverk. En roman är det, det mest osannolika är sant. Konstigt är att jag minns min pappas uttryck, anekdoter, ja faktiskt tankar. Och ändå var jag 11 år när pappa dog. Provboken har jag haft i min hand. Själva boken är nu på väg från tryckeriet. Formatet är  A5, 203 sidor. Jag har gått på skrivarkurser på Åsa folkhögskola, det var givande på många sätt. Men  man fick lära sej hur näst intill omöjligt det var att få en bok utgiven. Så att jag skulle få manuset antaget av det första förlaget jag skickade till, det kunde jag aldrig tro.

Bokens innehåll har förläggaren Harry Holm på Ord och Ton, Hede, uttryckt på baksidan sålunda:

”Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han  förnöjsam och spred glädje omkring sej.

Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han  tvingades uppföra  samma hus två gånger.

Inte nog med de 11 barnen – det blev  även ett så kallat  oäkta barnbarn  att ta hand om. Dottern Olga  måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen. Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv. Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900–talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar.”

Det mest osannolika i boken berättar vi inte här – men det är sant!

 

Lördagen den 7 mars kl. 14 har Ann Brånn boksläpp i Mariakyrkan i Katrineholm.
Kyrkan ligger mitt i smeten, vid genomfarten. Parkera är nog enklast att göra bakom Konsum Kvarnen, det är en stor parkering. Att parkera är gratis i Katrineholm men man måste sätta upp P-skiva. 

Print
Publicerad: feb 9, 2015,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Anna
Taggar:
Tillbaka