X
GO

Ett år som musiker på Åsa folkhögskola

Ett år som musiker på Åsa folkhögskola

Intervju

Alicia Lindberg sjunger popjazz, brinner för musik, skapar eget sound i och med PB-Collective. Här berättar Alicia om sitt år på Musikkursen på Åsa folkhögskola och vad det är som är så speciellt med just den utbildningen.


Foton: från Alicias arkiv

april 2019




“På Åsa finner man en riktigt trygg och accepterande miljö, där man får vara som man är. Man lär sig otroligt mycket om sig själv och får chanserna för att utvecklas snabbt eller i sin takt om man vill det”.

Musikkursen i siffror:

22 deltagare

3 turnéprojekt per läsår

7 - 10 låtar för varje turné

många långa dagar och korta nätter

… ibland tvärtom, så klart!



Hur hamnade du på Åsa?

Jag är uppvuxen i Stockholm, gick på Rytm där (Rytmus Musikskola), tog studenten 2018. När jag gjorde ett annat prov, var det min före detta klasskompis som sa att han hade sökt till Åsa. Då kollade jag upp Åsa och musikkursen och insåg att anmälan hade stängt. Men jag fick göra prov ändå. Kom in på utbildningen och började här i augusti. Det är en liten värld!  

 

Vad är det som är speciellt med Musikkursen på Åsa?

Musik jobbar vi med på heltid. Det är mycket fokus på hur det är att jobba som frilansmusiker. turnéprojekt är vårt största ämne, där vi tar låtar som redan finns och arrangerar om dem till vårt eget sound. Det är 10 låtar per projekt, 10 veckor för att arrangera om dem, öva och åka på turné, och sedan är det ett nytt block med en ny grupp och nya 10 låtar i 10 veckor.

 

Basically, det vi gör på musiklinjen är att vi förbereder oss inför att antingen plugga vidare på musikhögskolan eller gå vidare för att bli frilansmusiker direkt. Det är en förberedande linje för livet som musiker. Men man kan också gå ett år för att göra någonting annat. Man får göra det man vill eller det man brinner för hela dagarna tillsammans med otroligt fina människor.

 

En dag på musikkursen

Det mesta man ser ut av oss är att vi övar. Lektioner i jazzensemble och improvisation, teori och gehör, puls och rytmik, udda taktarter, metrik, huvud- och biinstrument, egna projekt och egen övning - så ser ut en dag för musiker på Åsa.  Vi förväntas öva minst 5 timmar i veckan, men de flesta övar kanske till och med 5 timmar om dagen. Vi repar ihop konstant, mycket på kvällarna.  

 

Vad har du för framtidsplaner?

Att skapa min egen musik. För att växa som musiker vill jag studera vidare. Jag tycker verkligen om jazz, den teori som finns i det, och strukturen på låtar, men jag vill samtidigt hitta mitt eget sound.

 

Vilka är de starkaste minnen från ditt läsår på Åsa?

  1. Att bo på internatet

Det blir en otrolig samhörighet när man bor tillsammans. Det är möjligheten att gå öva när man vill och hitta på saker med de som man går i samma klass med. Man är aldrig ensam. Det är också en otroligt mjuk övergång mellan att flytta hemifrån och att vara självständig och samtidigt inte behöva ta 100% ansvar.

 

  1. Samarbete med Danskursen.

Vi jobbade med att sätta ihop musik och dans. Det var otroligt lärorikt och jättekul, så det skulle jag definitivt komma ihåg som en utav de största händelserna. En interkulturell danskurs med människor från hela världen är väldigt unik för Åsa. Man får ett annat perspektiv på olika kulturer. Hela skolan är generellt väldigt mångkulturellt. Det har jag verkligen tagit in.

 

  1. turnéerna.

Att få vara professionell musiker skapar minnen för livet. Vi fixar allting själva med gig, var vi ska sova, hur vi kommer dit och vad vi får betalt. Att inse hur kämpigt det är att sätta ihop en turné och sedan äntligen få åka ut på den är väldigt lärorik.

 

Den turné som vi hade senast, tyckte jag, var extra speciellt. Det var en skolturné, där vi åkte runt i gymnasieskolor och informerade om Åsa. Det var roligt att träffa elever och på något sätt vara en förebild, vara någon som är lite längre fram i livet, visa "Så här kan man göra" och inspirera många.

 

Marknadsföring inför turnéer

Vi måste liksom sälja in oss på varje ställe och sedan förhandla hur mycket vi vill ha betalt. Det är svårt för att man får 2 "ja" ut av 50 "nej". Det är kämpigt att sätta ihop en turné, men det är otroligt lärorikt.

 

Det är bara några månader kvar. Vad har ni kvar innan läsåret tar slut?

 

1. en turné i maj

2. ett artistblock

3. Åsafestivalen  

4. klassresa till Berlin

5. antagningsarbete

 

Vi har en turné kvar, som kommer att vara i maj. Nu har vi ett artistblock och valt att ta Edith Södergrans dikter och göra dem till modern jazz.

 

Sedan har vi Åsafestivalen som är väldigt stor och är i slutet av maj. Då visar vi upp nästan allt vi har gjort under hela året, och även lite roliga skämtakter och andra seriösa nya akter. Den är helt elevstyrd, vi är ansvariga för allt.

 

Sedan åker vi även på en klassresa i maj till Berlin, och är där i 5 dagar. Hela klassen ska åka. Sedan har vi sista lektionerna på skolan och antagningsarbete.  

 

Roll i antagningen till nästa år

Vi är väldigt mycket inblandade. Vi kompar dem som söker hit när de gör sina prov, och sitter tillsammans med lärarna i juryn. Så gör man varje år.

 

Det är intensivt. Samtidigt ska man själv söka massa skolor och göra prov. Vissa gör högskoleprov, vissa söker till musikhögskolan, andra behöver hitta jobb och bostad för sommaren. Det är otroligt mycket på en gång, men det förhoppningsvis löser sig!

 

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att söka till musikkurs på Åsa?

När man söker hit, ska man bara tänka på att vara förberedd och inte stressa upp sig. Tänk på att vi förstår att det är en jobbig situation, och att vi tar hänsyn till att man är kanske nervös. Vi har gjort det själva.

 

Tänk på att du kanske inte kommer att vilja åka härifrån lika ofta som du tror. I början vill man inte missa någonting. Jag blev lite chockad av hur fast jag blev i att vara här och hur mycket jag ville ta vara på all tid.

 

Det är en otroligt rolig erfarenhet. Man lär sig väldigt mycket om sig själv och att arbeta med olika människor. Man får chanserna för att utvecklas otroligt snabbt om man vill det eller i sin takt om man vill det. Det är väldigt individuellt. Men jag tror att det är en fantastisk bra plats för att man känner sig väldigt trygg här och får vara sig själv. Det känns väldigt skönt.

 

Om du vill öva hela hela tiden och spela jättemycket, så kan du göra det. Men vill du hellre bara spela musik och sedan kanske göra något annat på kvällarna, så kan du också göra det. Det är upp till dig själv. Det blir lite vad man gör det till.

 

Om jag skulle säga någonting till mig själv när jag började, önskade jag att jag hade börjat öva lite tidigare. Första året är det en del att bli strukturerad. De som går andra år övar otroligt mycket nu, men det gjorde de inte från början. Jag kommer ihåg första dagen när det kändes som att vi var på ett sommarläger. Och nu är vi snart klara. Det är helt sjukt hur fort det går.

 

Superkraft. Om du hade det, vilken då?

Som musiker, skulle jag vilja ha som superkraft att ha en absolut gehör. Som person, så skulle jag vilja kanske vara osynlig eller läsa tankar. Det hade varit väldigt intressant, men lite jobbigt. Jag känner att jag inte behöver en superkraft - det är okej att vara vem jag är. Musik är min superkraft!

 


 

Print
Publicerad: apr 18, 2019,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Marina
Taggar:
Tillbaka