X
GO

Allmän kurs – svenska som andraspråk


Denna kurs riktar sig till dig som har annat modersmål än svenska. 


Syfte

Kursen är på grundläggande nivå med möjlighet till behörighet på grundskolenivå. Det är en kurs som passar dig som har som mål att läsa in behörigheter och förbereda dig inför fortsatta studier på gymnasienivå eller yrkesutbildning och att komma vidare i din språkutveckling.

Basen i den här kursen är ­svenska språket. Du övar på att läsa, skriva, prata och förstå ­­­­svenska men studerar också andra ­grundläggande ämnen och får prova på att jobba både praktiskt och kreativt. Efter avslutade studier får du ett intyg som visar kursens innehåll samt ett intyg för de ämnen du har uppnått behörighet i.
 

Kursinnehåll

Du studerar svenska som andraspråk, matematik, samhälls- och naturorienterade ämnen på heltid. På en folkhögskola är det viktigt att du som deltagare är med och påverkar dina studier och vi försöker alltid att hjälpa dig att lära dig nya saker utifrån dina egna erfarenheter. Vi använder oss av laptops, digitala klassrum och andra program som är användbara i undervisningen. De digitala klassrummen kan också användas i händelse av distansstudier.

 

Gemensamma aktiviteter

På folkhögskolan tror vi på gemenskap. Gemenskap skapas när människor möts och delar med sig av sig själva. Vi vill skapa en skola tillsammans, en skola där alla kan mötas i olika gemensamma aktiviteter och på så sätt bidra till ett aktivt mångfaldsarbete. Allt i enlighet med folkbildningstanken och Agenda 2030. I klassrummen jobbar vi med och pratar mycket om ­demokrati och här finns också möjlighet till utveckling genom att engagera dig i skolrådet.

 

Kurslängd

1–5 terminer.
 

Förkunskaper

Svenska motsvarande SFI-D.

 

Kurstider

Höstterminen 2024: 14 augusti–17 december. Lov v 44.
Vårterminen 2025: 8 januari–10 juni. Lov v 8, v 16 samt 1–2 maj, 30 maj och 6 juni.

 

Ansökan

Ansökan till höstterminen öppnar den 25 januari 2024. Du ansöker i Schoolsoft via denna länk. Sista ansökningsdag är den 21 april 2024.
Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig! Kontakta Stefan Illic på telefon 0157-695 00 eller mejl stefan.ilic@asafolkhogskola.se.
Bifoga även personligt brev, personbevis/LMA-kort eller dylikt och ditt senaste betyg (till exempel grundskole-, gymnasie- eller SFI-betyg). Antagningen sker i två steg. Efter sista ansökningsdag gör vi ett första urval där vi bland annat kontrollerar att du har rätt förkunskaper. Sedan kallar vi till intervju.
Obs! Kursen startar endast vid tillräckligt antal sökande.

 

Internat

Du kan i mån av plats bo på skolans internat när du går kursen. Läs om internatet här.
 

Kostnader

Terminskostnaden för läromedel, studiebesök och visst material är 850 kronor/termin. Du som inte bor på skolans internat får även betala en avgift på 1 300 kronor/termin, i den avgiften ingår bland annat försäkringar, förmiddagsfika, städning och kopiering.
 

CSN

Kursen är studiemedelsberättigad. Har du studerat tidigare med studiestöd kan det vara bra att undersöka hur många studieveckor du har kvar. För mer information se www.csn.se eller ring vår studievägledare Susanne Holmgren, tel 0157–695 32.