X
GO

Sista versen blir fetaste festivalen

Sista helgen före skolavslutningen blir en helg sprängfylld med livemusik. Då arrangeras årets stora jazz-, pop- och rockupplevelse i mellersta Sörmland: Åsafestivalen.

Några av festivalarrangörerna från skolans Musikkurs: Klara Sahlin, Melvin Coffell, Pontus Andersson, Klara Jansson och Hugo Rodling Swanberg.

 

Årets upplaga blir den ”fetaste festivalen någonsin”, lovar skolans Musikkurs som arrangerar tvådagarsevenemanget.
Det är ett kaxigt påstående. Vad grundar det sig på?
– Det blir fantastiskt bra musik, försäkrar Klara Jansson.
– Musik för alla smaker, allt från sommarmusik Astrid Lindgren-style till stökig rock, fyller Klara Sahlin på.
– Och så får man som publik uppleva stämningen på Åsa, vilken är speciell i sig. Festivalen är prestigelös men samtidigt på en väldigt hög nivå. Det känns unikt, tycker Hugo Rodling Swanberg.

Som vanligt är det kursdeltagarna själva som indelade i ansvarsgrupper planerat och genomför utomhusfestivalen. Den inleds i Åsas grönskande trädgård vid lunch på lördag, när H2O intar scenen som första band.
Därefter blir det musik non-stop med totalt 30 olika konstellationer. Melvin Coffell har räknat ut att var och en av klasskamraterna i genomsnitt ingår i minst fyra olika grupper.
Pontus Andersson är en av dem som lär synas i flest antal akter.
– Jag är med i tio, flinar han.

Publiken kommer dels att få höra musik som kursdeltagarna spelat under läsåret, dels en mängd valfria als-ter. De framförs av grupperna i kursens
turnéprogram, flera jazzensembler men också akter som skapats speciellt för festivalen.

Bland de medverkande syns exempelvis Green Apple, som nyligen vann första pris i nationella Blue House Youth Jazz Festival. Kvaliteten på festivalbanden speglar kvaliteten på musikkursen, tycker arrangörerna. Och den är hög, bland annat tack vare uppmuntran och stödet som kursdeltagarna får och ger varandra.
– Vi får jobba med att hitta vår egen stil, säger Melvin Coffell.
– Musiken vi gör är personlig; det är våra idéer som kommer fram, vårt samspel, säger Pontus Andersson som efter två år på Åsa går vidare till högre musikutbildning.
– När det kommer till min musikalitet, har jag hittat mig själv på Åsa. Det är mycket tack vare stödet jag inte varit van vid tidigare men fått här av både kursdeltagare och lärare, säger han.

För flera av skolans unga musiker sätter festivalen punkt för deras tid på folkhögskolan i Sköldinge. Det känns som den perfekta finalen, tycker de.
– Nu kan vi verkligen visa vad vi gjort under tiden på Åsa, säger Melvin Coffell.
– Det känns väldigt vackert att vi tillsammans gör den här slutproduktionen, säger Klara Jansson.
Åsafestivalen pågår från lunch till 22-tiden både lördag och söndag, och följs av en avslutningfest hela natten till måndagen.
Festivalen är gratis att besöka och drogfri. Mat, snacks och dryck kan köpas på plats.

Print
Publicerad: maj 12, 2024,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Henrik Wising
Taggar:
Tillbaka